İzmir’de 811 bin kaçak ‘İmar Barışı’yla yasal hale geldi

6.9’luk depremle sarsılan İzmir’de 2018 yılındaki “İmar Barışı”na rekor düzeyde başvuru olmuştu. Toplam 811 bin 453 başvurunun yapıldığı İzmir, nüfusa oranlandığında Türkiye’nin en yüksek kaçak yapı başvurusu yapılan kenti olmuştu.  

31 Ekim 2020
İzmir’de 811 bin kaçak ‘İmar Barışı’yla yasal hale geldi

Türkiye'nin deprem riski en büyük şehirlerinden biri olan İzmir'de ruhsatsız yapı stoku da çok büyük. Kentsel dönüşümünn bir türlü tamamlanamadığı İzmir'deki yapıların önemli bölümü hayati risk taşıyor.

2018 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın uygulamaya koyduğu ve 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılan ruhsatsız yapıları yasal hale getiren “İmar Barışı”nda nüfusa oranlandığında en çok başvuru İzmir'de gerçekleşmişti.

Türkiye genelinde 10 milyon 79 bin vatandaş imar barışından yararlandı. Bir başka deyişle 10 milyondan fazla kaçak yapı yasal hale geldi. İstanbul 1 millyon 747 binle birinci sırada yer alırken ikinci sırayı 811 bin 452 başvuruyla İzmir izledi.

Ankara'da ise 459 bin başvuru yapılmıştı. İmar Barışı'ndan Hazine'ye 19 milyar 300 milyon lira para girmişti. İzmir'den devletin kasasına giden toplam para ise 2 milyar 150 milyon lira olmuştu.

BAYRAKLI'DA 34 BİN KAÇAK “BARIŞ’TAN YARARLANDI

İzmir'deki İmar Barışı başvurularının en yoğun olduğu ilçe yüzde 15.9’la Bornova oldu. Buca yüzde 10.9’la ikinci, Karabağlar ise yüzde 7.8’le üçüncü sırada yer aldı. Başvuruların yüzde 4.3'ü, yani yaklaşık 34 bin başvuru depremin en ağır hasar verdiği Bayraklı ilçesinde gerçekleşti. Ağır hasar alan bir başka ilçe olan Seferihisar’da ise yüzde 3 oranla yaklaşık 24 bin başvuru oldu. İzmir'de ilçelere göre imar barışı başvuru oranları şöyle:

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.