Konut kira zammında TÜFE dönemine dönüş

 

01 Temmuz 2024
Konut kira zammında TÜFE dönemine dönüş

Konut kiraları ve yıllık zam oranları, son iki yıldır vatandaşın en büyük sorunu oldu. Önceden TÜFE 12 aylık ortalamasına göre belirlenen konut kira zamları, yüksek enflasyon döneminde sabitlendi ve kiracıları korumak için iki yıldır ‘yüzde 25 zam sınırı’ uygulandı.

Ancak bu uygulama, Temmuz 2024 itibarıyla sona eriyor. Bundan sonra konut kira zamları, tekrar 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenecek. Haziran ayında açıklanacak 12 aylık TÜFE ortalaması, yeni kira artışlarının üst sınırını belirleyecek.

Geçici madde olarak eklenen ‘yüzde 25 üst sınır’ düzenlemesi, 2 Temmuz’da kaldırılacak. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu düzenlemenin belirli bir süre için yapıldığını ve devam etmeyeceğini belirtmişti. Haziran enflasyonuyla birlikte belirlenecek yeni kira zamları, piyasada dengelerin değişmesine neden olabilir.

Bu düzenlemenin yürürlükten kaldırılması, sektörde olumlu bir etki yaratacak ve piyasanın yeniden denge bulmasına katkı sağlayacak. İstanbul’da ortalama kira seviyesi 20 bin lirayı geçerken, Ankara’da 17 bin lira, İzmir’de ise 19 bin lirayı aştı.

Son iki yılda konut kiralarındaki ‘yüzde 25 zam sınırı’, pek çok tartışmayı ve anlaşmazlığı beraberinde getirdi. Emlakçılar, düzenlemenin yüzde 80-85 oranında uygulanamadığını ifade etti. Bu süreçte kira artışları %300’ü geçtiği gibi, bazı yerlerde ise iki katına çıktı. İstanbul genelinde kira ortalaması 19 bin lirayı aşarken, bölgesel farklılıklar nedeniyle ev sahipleri ‘haksız’ bir sınır olarak gördükleri yüzde 25 zammı eleştirdi.

Bu anlaşmazlıklar, ev sahibi ile kiracı arasındaki davaların katlanarak artmasına yol açtı. Bu durumu düzeltmek amacıyla, 1 Eylül’den itibaren ev sahibi ile kiracı arasındaki davalarda arabulucu zorunlu hale getirildi.

Kira ve gayrimenkul satış fiyatlarının dengeye oturtulması için çeşitli çalışmalar devam ediyor. Önerilen çözümler arasında, birden fazla eve sahip olanlara daha yüksek vergi uygulanması ve kira geliri üzerinden stopaj tipi vergiler alınması yer alıyor.

Mayıs ayında %62’yi aşan 12 aylık TÜFE ortalamasıyla birlikte, gelecek kira artışlarında kiracıların önemli bir mali yük altında kalabileceği bekleniyor.

 

 

 

Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com

Yorumlar
Adınız
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.