Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Bolu Kartalkaya'daki otel yangını soruşturmasında gözaltı sayısının 12'ye yükseldiğini belirterek, "Bu acıları milletimize yaşatan kimin ihmali, kusuru varsa yargı önünde hesap vermeli ve gerekli cezayı almalı. Bu konudaki kararlılık yargı teşkilatımızda devam ediyor." dedi.
Bakan Tunç, TRT Haber canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, soruları yanıtladı. Adalet Bakanı Tunç, yargı kararlarının eleştirilebileceğini, ancak o kararı verenlerle ilgili tehditkar açıklamaların yapılamayacağını söyledi.
Yargı mensuplarının tehdit edilmesinin suç olduğunu anımsatan Bakan Tunç, "Yargı görevini yapanları etkilemeye yönelik eylem ve söylemlerin Türk Ceza Kanunu'na göre suç olduğu bellidir." diye konuştu.
YARGI REFORMU STRATEJİ BELGESİ'NDEKİ HEDEFLER
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuyla paylaşıldığını, 2029'a kadarki süreci planlayan bir belge olduğunu dile getirdi.
Belgede, ceza adaleti sisteminin etkinliğini daha da arttıracak önemli düzenlemelerin olacağını kaydeden Bakan Tunç, bu kapsamda reform paketlerinin çıkarılacağını söyledi.
Ceza adaleti sisteminin soruşturma, kovuşturma ve infaz olmak üzere 3 aşamadan oluştuğunu ifade eden Adalet Bakanı Tunç, "3 aşamanın 3'ü de önemli, 3'ünün de etkin olması önemli. 3 aşamanın da etkin olabilmesiyle ilgili belgemizde önemli hususlar var." dedi.
Yargıda reformun, toplumun ihtiyaçlarına göre süreklilik teşkil etmesi gerektiğini belirten Bakan Tunç, "22 yıldan bu yana mevzuatın yenilenmesi, kurumsal kapasitenin güçlendirilmesiyle ilgili çok sayıda reforma yapıldı." ifadesini kullandı.
Başta Anayasa olmak üzere temel kanunların değiştirilerek yargıdaki reformların yapıldığını dile getiren Tunç, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde yer alan 5 amaç, 45 hedef doğrultusunda da 264 faaliyetin hayata yasal düzenlemelerle hayata geçirileceğini bildirdi.
"Yargı Reformu Strateji Belgesi açıklanırken sivil, demokratik anayasadan bahsetmemek geçemezdik." diyen Bakan Tunç, mevcut Anayasa'nın "darbe anayasası" olduğunu söyledi.
Anayasa'yı demokratikleştirme çabalarının uzun yıllardan bu yana sürdüğünü belirten Adalet Bakanı Tunç yeni bir anayasaya ihtiyaç olduğunu belirterek, "Milletin temsilcileri tarafından bir anayasa hazırlanması TBMM'nin görevi, onların yapacağı bir çalışma. Biz Adalet Bakanlığı olarak bu süreç başladığında teknik destek verme noktasındaki hazırlıklarımızı sürdüreceğiz." dedi.
Bakan Tunç, yeni insan hakları eylem planı hazırlığının bulunduğunu, bunun Yargı Reformu Strateji Belgesi'ndeki hedeflerden biri olduğunu dile getirdi.
Antalya Haberleri | Sondakikaantalya.com | Antalya Güvenilir Haber | 07 Haber Antalya Haberleri | Son Dakika Antalya | Antalya Haber | 07haber.com