Profesör Sert'in projesine uluslararası destek
GÜNDEM, 11 Mayıs 2021 16:45AKDENİZ Üniversitesi Manavgat Turizm Fakültesi Kurucu Dekanı ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hacer Bakır Sert'in Tarihi Anıtların ve Sanat Eserlerinin Biyolojik Bozunması adlı projesi, Otto Friedrich University'de gerçekleştirilmek üzere kabul edildi. Proje aynı zamanda German Academic Exchange Service (DAAD) tarafından alanında başarılı öğretim üyelerine tanınan burs desteğini almaya hak kazandı.
Tarihi anıtlarda ve sanat eserlerinde biyolojik bozunma potansiyelinin araştırılacağı proje, Yükseköğretim Kurulu'nun üniversitelerde eğitim ve araştırma kalitesinin artırılması amacıyla oldukça önemsediği uluslararası işbirliği kapsamında; Otto Friedrich University, Institute for Archaeology, Heritage Conservation Studies and Art History'de (IADK), Almanya'nın tarihi yapılar açısından oldukça zengin, UNESCO tarafından koruma altına alınan Bamberg şehrinde gerçekleştirilecek. Projeye DAAD tarafından da burs desteği sağlanacak.
TARİHİ ESERLERİN KORUNMASI İÇİN ÖNEMLİ
Kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere aktarılması açısından büyük önem taşıyan proje ile ilgili açıklamada bulunan Prof. Dr. Hacer Bakır Sert, şöyle dedi:
“Kültürel mirasımız, insanlığın hafızasını oluşturan somut ve soyut değerlerin bütünüdür. Bu değerlerin en büyük bileşenlerinden birisi olan tarihi eserler, yaşamımıza derinlik ve zenginlik katmakla birlikte ve geleceğimizin şekillenmesinde de önemli rol oynar. Kimliğimizi oluşturan, gelecek nesillere aktarılmasıhepimizin ortak sorumluluğu olan bu yapılar, fiziksel ve kimyasal faktörlerin yanında biyolojik olarak da bozunma riski altındadır. Özellikle mikroorganizmalar, anıtlar üzerinde renk değişikliğine, kabarmaya, çukurluklara ve kırılmalara neden olur. Bu etkiler sonucunda lahitler ve diğer yapılar üzerindeki yazıların okunması, resimlerin tanınması güçleştiği gibi estetik görüntüde de bozulma meydana gelir. Proje ile amacımız tarihi anıtlarda ve sanat eserlerinde biyolojik bozunma potansiyelini ortaya koyarak eserlerin korunmasına katkı sağlamak."
BİYO-BOZUNMA TÜM DÜNYADA CİDDİ BİR TEHDİT
Tarihi eserlerde biyo-bozunmanın Türkiye'de olduğu gibi tüm dünya ülkelerinde de ciddi tehdit haline gelmiş olduğunu, bu değerlerin korunarak gelecek nesillere aktarılabilmesi için yapılan projelere önem verildiğini söyleyen Prof. Dr. Sert, “Türkiye'de Side, Perge, Termessos, Seleukeia, Trabenna, Efes, Teos, Phokaia antik kentlerinde bu alanda projeler gerçekleştirilmiş ve belirli bir yol kat edilmiştir. Yurt dışında da özellikle Almanya, Avusturya, Hollanda, Yunanistan ve İtalya'da farklı enstitülerde çalışmalar devam etmektedir" dedi.
ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİNE KATKI
Prof. Dr. Hacer Bakır Sert, Yükseköğretim Kurulu'nun üniversitelerde eğitim ve araştırma kalitesinin artırılması amacıyla oldukça önemsediği uluslararası iş birliği kapsamında gerçekleştirilecek projenin, uluslararası yükseköğretim kurumları arasında araştırma, bilgiyi paylaşma ve kültürlerarası etkileşimi artırmasına katkı sağlaması açısından da önemli olduğunu sözlerine ekledi.
GÜNDEM, 11 Mayıs 2021 16:45
Yorumlar (0)
Kalan karakter : 450
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!